Camarles.cat

Informació sobre el coronavirus

El Departament de Salut difon entre la ciutadania material divulgatiu amb explicacions breus i entenedores sobre el brot de coronavirus a Catalunya.

Tota la informació actualitzada i fiable està disponible al web del Departament de Salut (web) i davant qualsevol dubte es poden adreçar les consultes al telèfon 061 del servei de SalutRespon que funciona ininterrompudament 24 hores, els 365 dies de l’any.

En aquest web podreu trobar tota la informació, les preguntes freqüents sobre el virus i els consells que cal seguir si teniu sospites d’infecció. 

El sistema de salut de Catalunya ha elaborat un test com a nova eina que permet, de manera molt ràpida i senzilla, conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061.

Què és el coronavirus SARS-CoV-2?

És un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. Presenta una simptomatologia clínica similar a la de la grip (febre, tos i malestar general). El 80% dels casos són lleus. Els casos més greus generalment afecten persones grans o que pateixen altres patologies.

Com es transmet?

Per les gotes respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta.

Què podem fer per protegir-nos?

Cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

• Rentar les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.

• Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida.

• Evitar el contacte proper (a menys de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions.

• Evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

És important recordar que, actualment a la demarcació, no es recomana l’ús de mascaretes com a mesura de protecció.

Tampoc són necessàries precaucions especials amb l’aigua, els aliments, els animals i altres.

Què cal fer davant la sospita d’estar infectat per coronavirus?

Cal trucar al 061 Salut Respon. Faran una valoració del cas i informaran de les indicacions que cal seguir.

Les autoritats sanitàries tenen protocols definits i unificats d’actuació en aquests casos per a contenir la propagació d’aquesta malaltia.

Preguntes i respostes sobre el SARS-CoV-2?

A continuació, un llistat de recursos divulgatius que poden ser d’utilitat: