07/02/2025 – CRÒNICA DEL PLE: PLE EXTRAORDINARI A CAMARLES PER ABORDAR SERVEIS ESSENCIALS: PRÒRROGA DEL CENTRE DE DIA, SOL·LICITUD PER A EDUCACIÓ INFANTIL I DEFENSA DE LA SANITAT A LES TERRES DE L’EBRE

L’Ajuntament de Camarles va celebrar el divendres, 7 de febrer de 2025, una sessió extraordinària del Ple municipal, que va començar a les 13:00 hores. La convocatòria, justificada per l’Alcalde per la necessitat d’aprovar tres punts concrets, va centrar el debat en la pròrroga d’un servei vital per a la gent gran, la possible implantació d’un cicle educatiu a una escola rural i la defensa dels serveis sanitaris a la comarca.

La sessió va iniciar amb la justificació de la convocatòria extraordinària per part de l’Alcalde. El regidor Sr. Martí Viudez va aclarir que la no celebració del Ple ordinari es va deure a la manca d’assumptes a tractar en aquell moment, tot recordant la periodicitat fixada en el Ple d’autogovern. La regidora Sra. Sandra Zaragoza va expressar la seva preocupació per la manca de precs i preguntes en aquesta sessió extraordinària, fet que allargaria l’absència d’aquest espai de participació fins al proper Ple ordinari. El regidor Sr. Viudez va reconèixer aquesta circumstància, però va assegurar que es buscaran fórmules alternatives per abordar les qüestions dels regidors.

Seguidament, es va aprovar per unanimitat l’acta del Ple ordinari del 31 d’octubre de 2024.

Un dels punts clau de la sessió va ser la sol·licitud de pròrroga per a l’any 2026 del conveni interadministratiu amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per a la prestació del servei de Centre de Dia per a gent gran dependent. Es va recordar que el conveni actual té vigència fins al 31 de desembre de 2023, amb la possibilitat de pròrrogues anuals fins al 2027. El Ple va acordar per unanimitat proposar la pròrroga per a l’any 2026, mantenint les tres places de servei CDG durant 365 dies (366 en any de traspàs, ja que el servei es presta també caps de setmana i festius). També es va autoritzar l’Alcalde a signar la pròrroga i es va acordar traslladar l’acord al Departament corresponent.

Un altre tema important va ser la sol·licitud al Departament d’Educació i Formació Professional per a la implantació de l’ensenyament de primer cicle d’educació infantil a l’Escola pública del Lligallo del Gànguil, pertanyent a la ZER Mestral. La regidora d’Ensenyament, Sra. Laia Bertomeu, va explicar que la proposta, amb el vistiplau del Consell Escolar, es considera molt interessant des de la regidoria. La regidora Sra. Zaragoza va preguntar sobre la manca de debat en comissió informativa i sobre un possible estudi del nombre de futurs alumnes, la integració en l’espai actual i la gratuïtat del servei. La regidora d’Ensenyament va detallar la gestió dels preus públics i les exempcions, i va aclarir que el segon cicle d’infantil ja és gratuït a les escoles rurals des del curs 2022-23. També es van abordar qüestions sobre la possible acollida d’alumnes d’altres municipis i l’agrupació de germans. El regidor Sr. Navarro va preguntar si aquest servei ja es donava al Centre d’Educació Infantil de Camarles, fet que va ser confirmat per la regidora. Finalment, la proposta va ser aprovada per unanimitat.

El tercer punt de l’ordre del dia va ser la moció sobre el manteniment dels actuals consultoris locals i punts d’atenció continuada a les Terres de l’Ebre. La regidora Sra. Iolanda Guillem va llegir la moció presentada per ERC, i el regidor Sr. Navarro va argumentar sobre el possible perjudici de perdre serveis sanitaris i professionals a la zona, destacant el dèficit actual de personal. La regidora Sra. Zaragoza va recordar l’acord del Consell Comarcal del Baix Ebre i va advocar per treballar en la implementació dels estudis de medicina a la regió per solucionar la manca de professionals. L’Alcalde va donar suport a la idea de convertir l’Hospital Verge de la Cinta en hospital universitari. El regidor de sanitat, Sr. Sergi Curto, va defensar l’increment de serveis sanitaris a Camarles i la recent cessió del CAP dels Lligallos al Departament de Salut, considerant que la moció no hauria de generar alarma social al municipi. Tot i això, va manifestar estar d’acord amb l’esperit de la moció. Finalment, els regidors d’ERC van aclarir que l’objectiu és vetllar perquè les Terres de l’Ebre no pateixin retallades ni manca de professionals sanitaris i treballar conjuntament per evitar un greuge comparatiu amb altres zones de Catalunya. La moció va ser aprovada per unanimitat, amb els següents acords:

  1. Exigir el manteniment dels consultoris locals i PAC amb les mateixes hores i serveis actuals, rebutjant qualsevol reducció o tancament.

  2. Donar suport a accions i polítiques que augmentin els serveis sanitaris.

  3. Comunicar l’aprovació de la moció al Departament de Salut, al delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i a diverses associacions de municipis.

La sessió extraordinària va concloure amb l’aprovació unànime d’aquests tres punts, evidenciant la preocupació del consistori per garantir serveis essencials per a la ciutadania, tant en l’àmbit social i educatiu com en la defensa de la qualitat de la sanitat a les Terres de l’Ebre.h

caCA