JUNTS – MOCIÓ DE JUNTS EN SUPORT A LES FESTES TRADICIONALS AMB BOUS A CATALUNYA

El grup de Junts per Camarles i Lligallos ha presentat una moció en suport a mantenir totes les modalitats de la llei que regula les festes tradicionals amb bous a Catalunya.

La portaveu del grup, la Sra. Sandra Zaragoza, ha manifestat que aquesta moció té com a objectiu recolzar els Diputats del territori que han treballat per evitar que aquesta Llei avanci. La moció va ser aprovada per unanimitat de tots els grups polítics al Ple del 26 d’octubre de 2023.

Exposició de motius

El passat 17 d’octubre, la Mesa del Parlament de Catalunya, va aprovar incorporar al Ple del Parlament dels dies 24,25 i 26 d’octubre una proposta dels grups polítics d’EN COMÚ PODEM i la CUP a través de proposició de llei per eliminar les modalitats dels bous embolats, capllaçats i bous a la platja regulades per la llei 34/2010 d’1 d’octubre. Aquest fet ha desencadenat la reobertura del debat entorn a la continuïtat de la festa dels correbous, promoguda en bona part per l’entorn d’entitats animalistes, que han exercit una forta pressió per tal de que es deixin de celebrar aquestes festes a Catalunya i en especial a les Terres de l’Ebre. Els espectacles tradicionals amb bous configuren un element central de les celebracions populars d’un bon nombre de poblacions de Catalunya. Els primers indicis de la festa daten del segle XVII, i va ser durant els segles XVIII i XIX que es va anar estenent per diversos municipis de les Terres de l’Ebre i de la resta de Catalunya. El bou capllaçat, els bous al carrer, les habilitats a la plaça, el bou embolat i les vaquetes marquen tot el ritme festiu d’un esdeveniment extraordinari, propi de les arrels més profundes de Catalunya. 

El flux econòmic que aquesta tradició reporta, els llocs de treball que genera i el patrimoni genètic incommensurable de la cria i selecció que els humans fem d’aquests animals motiven que aquest esdeveniment sigui únic. Cal tenir present que la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya l’any 2016 va portar a terme la redacció de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. L’equip tècnic format per antropòlegs i altres professionals de la Generalitat de Catalunya, de l’ Institut Ramón Muntaner i del Museu de les Terres de l’Ebre i amb l’assessorament científic de l’ OAC, van analitzar la festa dels bous que, a més de ser una de les celebracions més massives de les Terres de l’Ebre i un dels espais que representa una major presència de gent de totes les edats, complia totes les exigències per formar part de l’esmentat inventari. Així, només resta pendent que en un futur, la UNESCO declari aquest inventari (i per tant les festes amb bous), Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Catalunya, cosa que l’estat Espanyol ja va regular l’any 2015 a través de la Ley 10/2015 de 26 de maig. Volem que es respecti la nostra identitat, les nostres arrels, la nostra cultura, costums i tradicions. Com nosaltres respectem les de la resta de Catalunya. Estimem els bous, els cuidem i respectem. El nostre és un clar exemple d’adaptació, atesa la gran quantitat de canvis que al llarg dels anys s’han produït per convertir aquesta festa amb una festa més segura per tots els agents participants. Una vegada més, es presenta una iniciativa d’aquesta índole d’esquena al territori, sense diàleg previ i amb la única finalitat d’eliminar tres modalitats incloses a la llei que Regula les Festes Tradicionals amb Bous. Una llei que per cert, és la més exhaustiva en quan a benestar animal de totes les que existeixen a la Unió Europea i que va tenir un acord sense precedents al Parlament. Sent, d’aquesta manera, l’únic àmbit de la cultura, a nivell de Catalunya, que està regulat; cap altre àmbit cultural disposa d’una norma legal per la qual se li reguli el seu camp d’acció.

Les formacions polítiques que recolzen aquesta proposició de llei per eliminar les modalitats dels bous embolats, capllaçats i bous a la platja, no poden tenir diferents vares de medir segons al territori que busquin rèdit electoral. És a dir, volen prohibir part de les festes de bous a Catalunya, però, en canvi a la Comunitat Valenciana ni es plantegen presentar una cosa semblant en contra dels bous al carrer. O a l’Estat Espanyol promulguem una llei de Benestar animal, però, trèiem del text tot allò que afecta a la tauromàquia perquè sabien que no s’ aprovaria. Aquesta proposta d’eliminar o prohibir certes pràctiques no és un exercici de benestar cap a l’animal, el que persegueixen és pura i merament una llei antitaurina i, sinó és així, perquè no es fa cap referència de forma global al benestar animal amb tota la seva expressió? perquè per a nosaltres és un greuge comparatiu amb altres accions o pràctiques a la que també l’ús de cordes o corretges és emprat per portar els animals domèstics controlats pel carrer, o bé, certes modalitats esportives que també utilitzen els animals, com és el cas del canicross. Si s’ha de fer un debat sobre el benestar animal fem-lo, sense complexes, però, no només posant com a exemple la festa dels bous. Eliminar les festes amb bous, no els representa cap pèrdua de rèdit electoral, ja que de totes les poblacions de Catalunya on se celebren bous, no tenen pràcticament representació, només el 4% al conjunt de municipis on es realitzen aquestes festes. Un territori menystingut i oblidat moltes vegades per aquesta visió urbanita que alguns no aconsegueixen treure’s del damunt. Cal recordar que el Parlament de Catalunya pot regular i modificar, però, en cap cas té competències per prohibir o eliminar cap concepte relacionat amb la festa dels bous, ja que des de l’any 2015 existeix la llei de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que protegeix la tauromàquia. Des d’aleshores hi ha diverses sentències del Tribunal Constitucional a favor dels interessos dels que defensem les festes amb bous. Aquest serà un altre camí a seguir també sí la propera setmana tira endavant la votació al Parlament de Catalunya per seguir amb el tràmit d’aquesta proposició. Volem que observin i que siguin sabedors de la inconstitucionalitat d’aquesta proposició de llei que vol eliminar les modalitats descrites anteriorment. 

Grup: Junts per Camarles i Lligallos