PRIMER CONGRÉS DE DONES DEL BAIX EBRE

El Consell Consultiu de les Dones, òrgan de participació ciutadana del Consell Comarcal del Baix Ebre, va convocar la celebració del I Congrés de Dones del Baix Ebre, que es va celebrar el passat 19 de novembre a Tortosa amb la participació de representants de totes les Associacions de Dones de la comarca. Aquesta acció forma part del  Pla Comarcal, que és una eina que proposa accions per fer efectiu el dret d’igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes amb l’objectiu d’aconseguir una igualtat real.

Aquest primer congrés tenia com objectiu reivindicar el treball, molts cops menystingut, que han protagonitzat les dones del Baix Ebre en el transcurs dels segles XIX i XX. En el marc del Congrés es va presentar l’exposició “Més enllà del silenci: oficis i dones rellevants del Baix Ebre”, promoguda pel Consell Comarcal del Baix Ebre, que pretén divulgar uns treballs, alguns dels quals ja oblidats i altres mal considerats irrellevants, que formen part de la història de les dones del Baix Ebre. Aquesta exposició, de caràcter itinerant, arribarà al públic gràcies al treball de camp fet per les Associacions de Dones de la comarca i les tècniques de l’ens comarcal que s’han entrevistat amb les protagonistes d’aquests oficis o els seus familiars per  tal de recopilar la informació i el material gràfic. En la recerca de fotografies antigues també ha col·laborat l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.

Durant la celebració del Congrés, una representant de cada Associació de Dones de la comarca va exposar la seva aportació a aquest treball de recerca antropològica, que es presenta en forma d’exposició amb fotografies. L’Associació de Dones de Camarles i els Lligallos ha realitzat el seu treball homenatjant a tres dones del nostre municipi pel seu caràcter emprenedor.

La primera d’elles la Sra. Enriqueta Subirats Martí qui va crear el primer taller de confecció a Camarles. Amb aquesta iniciativa va donar l’oportunitat a moltes dones del delta, a deixar de realitzar tasques vinculades amb el cultiu de l’arròs i poder aprendre un nou ofici: modista o cosidora.

La segona és la Sra. Mª Cinta Comí Cabrera qui, després d’haver fet un curs a Barcelona, reparava mitges treballant a casa seva amb una màquina Witos i fil de nylon. Un ofici completament desaparegut avui dia.

La tercera és la Sra. Maria Bertomeu coneguda com “la Paula“ qui, juntament amb el seu marit, l’any 1910 va fundar la primera carnisseria.

Al Congrés hi van assistir, com a representants de l’Associació de Dones de Camarles i Lligallos: Mercè Pons i Maria Cinta Comí Cabrera, acompanyades per l’alcalde de la corporació municipal el Sr. Ramón Brull Melich i la regidora Bàrbara Curto Camisón que va ser l’encarregada d’exposar aquest magnífic treball de recerca realitzat des de l’Associació de Camarles i els Lligallos.

es_ESES