Ple Municipal
Què és el Ple?
És l’òrgan principal de govern de la corporació i està format per l’alcalde i tots els regidors i regidores elegits segons la normativa electoral. El Ple realitzarà sessions ordinàries i extraordinàries sempre que sigui necessari. Les extraordinàries podran ser urgents.
On i quan se celebra?
Al Saló de Plens de l’Ajuntament, al carrer Vint, 20. Com a mínim, un cop cada tres mesos, a excepció del mes d’agost, i la data o dates concretes les ha de fixar el propi Ple.
Quines competències té el Ple?
Segons el que estipula el Reglament Orgànic Municipal el Ple de l’Ajuntament està format per l’alcalde i tots els regidors i regidores elegits segons la normativa electoral. D’acord amb el que estableix la Llei 7/85, les competències del Ple són totes les enumerades en la legislació local. El règim de funcionament del Ple és el que s’estableix a la Llei 7/85 i al Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel que s’aprova el Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, o altres normes d’aplicació preceptiva i en entre elles, les d’aquest Reglament. Entre aquestes funcions les principals són les enumerades a l’article 22 de la Llei 7/85:
El control i la fiscalització dels òrgans de govern.
Els acords relatius a la participació en organitzacions supramunicipals; alteració del terme municipal; creació o supressió de municipis i de les entitats a què es refereix l’article 45; creació d’òrgans descentrats; alteració de la capitalitat del municipi i el canvi de nom d’aquest o d’aquelles entitats i l’adopció o modificació de la seva bandera, ensenya o escut.
L’aprovació dels plans i altres instruments d’ordenació i gestió que preveu la legislació urbanística.
L’aprovació del Reglament Orgànic Municipal i de les ordenances.
La determinació dels recursos propis de caràcter tributari; l’aprovació i modificació dels Pressupostos; la disposició de despeses en els assumptes de la seva competència i l’aprovació dels comptes.
L’aprovació de les formes de gestió dels serveis i dels expedients de municipalització.
L’acceptació de la delegació de competències realitzades per altres administracions públiques.
El plantejament de conflictes de competències a altres entitats locals i altres administracions públiques.
L’aprovació de la plantilla de personal, la relació de llocs de treball, la fixació de la quantia de les retribucions complementàries dels funcionaris i el nombre i règim del personal eventual, la separació del servei dels funcionaris de la Corporació i la ratificació de l’acomiadament del personal laboral.
L’alteració de la qualificació jurídica dels béns de domini públic.
Les altres que expressament li confereixin les lleis.
La votació sobre la moció de censura a l’alcalde, que es regeix pel que disposa la legislació electoral general.